Gyldendal Logo

17. mai-fest!

Lag skikkelig 17. mai feiring med et naturfagsforsøk i nasjonalfarger, en deilig dessert og en litt annerledes 17. mai-tale. Her får du også relevant fagstoff om historien til demokratiet i Norge.

  • Naturfag 8-10
  • Mat og helse 8-10
  • Samfunnsfag 8-10
  • Norsk 8-10

Film: Norge blir et demokratisk land

I temaet Vi bygger demokrati sammen fra Relevans skal elevene jobbe med demokrati og demokratiutvikling, særlig i Norge. Målet med temaet er å få fram at demokratideltakelse og demokratiutvikling også angår elevene. De kan være aktive medborgere, selv om de ikke har stemmerett ennå.

Denne filmen, hentet fra deltemaet Norge blir et demokratisk land i Relevans forklarer blant annet begreper som ytringsfrihet, stemmerett, folkesuverenitetsprinsippet og maktfordelingsprinsippet:

Mer innhold fra Skolestudio til 17. mai:

Mat og helse:

YOGHURT-PANNACOTTA MED BRINGEBÆRSAUS

Pannacotta er en veldig kjent og populær italiensk dessert som nå lages i hele verden. Det er opprinnelig en vaniljepudding som lages av fløte. Vi tilsetter litt sitronskall og yoghurt for å få den litt friskere og når den serveres med litt friske bær, og gjerne en bringebærsaus - så blir det helt fantastisk!

Ingredienser:

  • 1 dl fløte
  • 60 gr sukker
  • ½ vaniljestang
  • Fint revet sitronskall fra en ¼ sitron
  • 2 plater gelatin
  • 200 gr/2 dl tyrkisk eller gresk yoghurt

Bringebærsaus:

  • 200 gr frosne bringebær
  • 80 gr melis
  • Litt sitronsaft

Fremgangsmåte:

  • Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter,
  • Kok opp fløte, sukker, sitronskall og en ½ vaniljestang som er delt på midten. Rør om til sukkeret er smeltet og ta deretter fløten vekk fra stekeplaten.
  • Klem ut vannet fra gelatinplaten og rør det inn i den varme fløten med en gang sukkeret er smeltet. Det er viktig at fløten er varm for at gelatinen skal smelte. Bruk en visp!
  • Ta ut vaniljestangen og skrap ut frøene. Disse putter du tilbake i fløten og rører med vispen.
  • Tilsett yoghurt og rør med en visp. La det stå og kjøle seg ned i 5 min før du heller det over i porsjonsskåler. La stå 1,5 timer i kjøleskap eller til den har stivnet (tiden avhenger av hvor stor porsjonen er).
  • Miks tinte bringebær, melis og litt sitronsaft i en miksmaster eller med blender. Sil for å få ut steinene. Smak om du synes den er for søt eller sur. Hva må du tilsette for å få den perfekt? Husk at det skal serveres med pannacotta, så det er godt at den er litt syrlig.

Tips: Pannacotta kan gjerne lages dagen før det skal spises sånn at du er sikker på at den stivner. Hvis du skal spise samme dag er det lurt at det ikke er for mye i hver skål sånn at det blir fort kaldt og stivner lett.

Element logo
Naturfag 8-10

Element vekker interesse og bygger naturfaglig kunnskap hos elevene. Varierte forsøk og aktiviteter lar elevene oppleve naturfag som et praktisk og spennende fag.

Mat og helse 8-10

Mat og helse 8-10 Fagrom er et helt nyutviklet heldigitalt læreverk utviklet til læreplanene fra 2020.  I fagrommet finner du innhold om kosthold og helse, matvaregruppene, energi og næringsinnhold, måltider, matsvinn og bærekraft og helseinformasjon og reklame. I tillegg finner du en rekke filmer med oppskrifter, teknikker og redskaper.


Relevans logo
Samfunnsfag 8-10

Relevans presenterer samfunnsfag som en helhet. Elevene jobber utforskende fra første stund. Slik blir faget relevant for elevenes liv – og for deres framtid.

Kontekst logo
Norsk 8-10

Kontekst gir oversikt og sammenheng i norskfaget. Et mangfold av tekster og utforskende aktiviteter ruster elevene til å bli kreative og engasjerte språkbrukere.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: support@gyldendal.no

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899