Gyldendal Logo

Månen er en refleks!

Månen lager ikke sitt eget lys. Den lyser fordi den reflekterer lys fra sola, akkurat som en refleks. Månens overflate sender en del av det lyset den mottar fra sola, tilbake ut i verdensrommet.

  • Naturfag 1-7
  • Samfunnsfag 1-7

Den 20. oktober 2022 markeres refleksdagen over hele landet. Målet er å få folk til å bruke refleks slik at de ikke havner i en ulykke.

Noen steder er det utdeling av reflekser, andre steder er det ulike aktiviteter for å få folk til å være synlige i mørket. Hvorfor ikke bruke dagen til å lære mer om regler i trafikken, eller kanskje om månen og verdensrommet?

Refleks Samfunnsfag 1

Regler i trafikken

For at elevene etter hvert skal kunne ferdes i trafikken på egen hånd er det vesentlig at de lærer om trafikksikkerhet. Det å få gå til skolen, enten alene eller sammen med andre, gjør at barn opplever selvstendighet og mestring, samtidig som de lærer å ta ansvar.

Refleks Naturfag 1

Byen i ulike årstider

Dette temaet handler om hvordan de ulike årstidene preger livet for de som bor i byen.

Refleks Naturfag 5

Jorda og solsystemet

For omtrent 4,5 milliarder år siden ble solsystemet vårt, og planeten jorda, dannet. Etter hvert som den kjølte seg ned, skaptes forutsetningene for liv. Vann i flytende form har eksistert på jorda i godt over 4 milliarder år.

Refleks Naturfag 5

Programmering: Jorda og månen

I denne aktiviteten skal du programmere en jordklode som roterer rundt seg selv samtidig som månen roterer rundt jorda. Du kan velge mellom tre nivåer, alt etter hvor mye erfaring du har og hvor stor utfordring du ønsker.

Refleks Naturfag 6

Programmering: Trafikklys

Trafikkvill er en småby med et salig trafikkaos! Innbyggerne trenger tydelige signaler for hvor og når de kan kjøre. Byens ordfører vil ordne opp i kaoset og håper at du kan hjelpe til.

Refleks Naturfag 7

Døgn, årstider og månefaser

Det er jordas rotasjon som er grunnen til at vi opplever dag og natt. Den siden som vender mot sola, og som solstrålene treffer, har dag. Den siden som vender bort fra sola, har natt.

Refleks Naturfag logo
Naturfag 1-7

Refleks er et helt nytt læreverk i samfunnsfag og naturfag for barnetrinnet. Gjennom utforsking og refleksjon oppdager elevene samspillet mellom naturen og samfunnet.

Refleks Samfunnsfag logo
Samfunnsfag 1-7

Refleks er et helt nytt læreverk i samfunnsfag og naturfag for barnetrinnet. Gjennom utforsking og refleksjon oppdager elevene samspillet mellom naturen og samfunnet.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: [email protected]

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899