Samiske årstider
Den samiske befolkningen har tradisjonelt levd svært tett på naturen. De åtte årstidene er nært knyttet til reinens naturlige vandringer og reineierens oppgaver.
Samenes nasjonaldag er 6. februar. Dagen er også kalt samefolkets dag, og er en felles feiring for samer i Finland, Norge, Russland og Sverige. Her finner du en samling med ressurser til 1. og 2. trinn fra Salto og Refleks i Skolestudio som du kan bruke for å jobbe med temaet samisk og samenes nasjonaldag.
Under temaet Fest i Salto 1B i Skolestudio finner du en undervisningsøkt om samefolkets dag Der kan elevene se på bildet av Ixi som pakker sekken for å besøke Vera i Kautokeino og lese tekster på tre nivåer om hva hun skal oppleve.
Opplegget finner du også i Salto 1B Elevbok og med veiledning i Salto 1B Lærerens bok:
På dette arbeidsarket, hentet fra Refleks 2 Arbeidsbok kan elevene fargelegge det samiske flagget og skrive navn på landene der det bor samer. Har du ikke arbeidsboka kan du finne og laste ned arket i Skolestudio eller gratis her.
Den samiske befolkningen har tradisjonelt levd svært tett på naturen. De åtte årstidene er nært knyttet til reinens naturlige vandringer og reineierens oppgaver.
Samene har språk, tradisjoner og måter å leve på som er forskjellige fra andre folkegrupper. Området der de fleste samene har bodd gjennom historien, kalles Sameland. På samisk heter det Sápmi.
Samisk er offisielt språk både i Norge, Sverige og Finland. I Norge fins det mange varianter av samisk talemål, men kun tre samiske skriftspråk: nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Nordsamisk er det mest brukte.
Det bor samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Alle norske samer regnes som nordmenn. Men samene levde i Norge lenge før Norge ble et eget rike. Samene er derfor et urfolk. Å være same betyr at man er en del av det samiske folket.