Gyldendal Logo

Tema: Krig og konflikt

Krigen i Ukraina er skremmende og kan være vanskelig å forstå. Her finner du lærestoff som gir mer kunnskap og kan brukes som utgangspunkt for diskusjoner i klassen.

  • undefined
  • Videregående skole SF/YF
  • Samfunnsfag 8-10
  • Samfunnsfag 1-7
  • Tverrfaglig 8-10
  • Salaby 1-7
  • Samfunnskunnskap SF/YF

Hør hva statsministeren vil si til barn og unge om krigen i Ukraina:

Foto: Statsministerens kontor

Live skoletime om krigen i Ukraina med Røde Kors

Velkommen til en live skoletime over zoom, med god mulighet for elevene til å stille spørsmål, og ellers delta aktivt i timen. Målgruppe: ungdomsskole og videregående skole.

Undervisningsopplegg fra Røde Kors: UKRAINA – podkast med studieark

Passer for ungdomstrinn og VGS. Hva skjer med mennesker i Ukraina akkurat nå? En 7 minutter lang podkast gir deg et lite innblikk. Studiearket som hører til gir kunnskap, og kan være et godt verktøy for å ramme inn samtaler om situasjonen.

Land i krig: Temapakke om Ukraina

I denne temapakka vil du i løpet av de nærmeste ukene finne fagstoff og undervisningsopplegg for å jobbe med situasjonen i Ukraina og hjelp til å forstå krigen, i klasserommet. Temapakka inneholder ressurser for norsk, historie og samfunnskunnskap på videregående, og det er allerede publisert flere ressurser du kan bruke!

Relevans 8, 9, 10

En verden av samarbeid

Land kan samarbeide for å beskytte seg mot krig eller for å kjempe mot en fiende i krig. Slike samarbeid mellom land kalles allianser. Land kan også lage allianser i fredstid.

Refleks Samfunnsfag 5, 6, 7

Menneskerettigheter

I land med demokrati er de som bor i landet, med på å bestemme hvem som skal styre. De som styrer, må forholde seg til noen rettigheter alle mennesker har. Disse rettighetene kaller vi menneskerettigheter.

Tidslinje: Bakgrunnen for Ukrainakrisen

Den 24. februar 2022 startet Russlands president Vladimir Putin en stor invasjon av Ukraina og landene er nå i krig. For å forstå hvorfor dette skjer, må vi se nærmere på noen viktige hendelser i ukrainsk og europeisk historie.

Salaby 5, 6, 7

Konflikt

Hva er krig og konflikt? Og hvilke verktøy har vi for fred? Her vil dere lære mer om hvordan det er å leve og gå på skole når det er krig i landet.

NATO – en hjernedød allianse?

Av Per Anders Madsen

«NATO er i ferd med å bli hjernedød», sa Frankrikes president Emmanuel Macron i et stort intervju høsten 2019.

USAs president Donald Trump ble rasende. Han sa at uttalelsen var respektløs og ondsinnet. Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det klinkende klart at hun ikke delte Macrons syn. NATOs øverste sjef, Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg, mente at Macron tok feil.

Frankrike er selv et stort og viktig NATO-land. Hvordan kunne den franske presidenten si at organisasjonen ikke lenger var i stand til å tenke, at den var hjernedød?

Les og jobb med fagteksten i Pilot.

«Hvorfor blir det krig?»

Av Peter Mørk

Krig har store konsekvenser, både for hvordan verden ser ut og for menneskene som blir direkte rammet av krigen. Derfor er et av de store samfunnsvitenskapelige spørsmålene hvorfor det blir krig og hva som kan gjøres for å unngå nye kriger. Dette er spørsmål som det er vanskelig å svare på, fordi det som kan forklare én krig, ikke nødvendigvis forklarer andre kriger. Krig har dessuten endret seg gjennom historien. Før var det vanlig at stater gikk til krig mot hverandre. I vår tid dør det mange flere i voldelige konflikter som ikke regnes som krig.

Les og jobb med fagteksten i Pilot.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: support@gyldendal.no

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899