Gyldendal Logo

Tema: 17. mai

Lad opp til feiringen med å lære om grunnloven og vår nasjonaldag. Her er noen smakebiter fra Skolestudio, inkludert et morsomt spill du kan laste ned og printe ut.

  • Norsk 1-7
  • Samfunnsfag 1-7

Norsk 1:

For de minste elevene er lesetekstene i Salto delt opp i tre nivåer - stjerne, måne og sol. I denne teksten, hentet fra Salto 1B gleder Ixi seg til 17. mai! Les sakte og tydelig. Snakk om tekstene underveis, og still spørsmål for å oppklare tekstens innhold og gi rom for innspill og kommentarer.

hipp
hipp
hurra, hurra
Ixi maler fane.
Ixi maler flagg.

🌙

Ixi tar på bunaden.
– Er jeg ikke fin? spør hun.
Ixi ser på Smule.
– Du er veldig fin, sier Smule.
– Jeg skal på fest, sier Ixi.

☀️

– 17. mai er vi så glad i.
Ixi synger lystig og vifter med flagget.
– Det er ikke 17. mai ennå.
Smule ser oppgitt på Ixi.
– Det er tre måneder til, fortsetter han.
– Og det er nesten nitti dager.
– Å, du da! sier Ixi irritert.
– Jeg øver til 17. mai,
og da må jeg spise is og synge sanger.
Det har jeg tenkt å gjøre i nitti dager.

Norsk 5-7:

Her får du et morsomt spill med spørsmål om 17. mai, som passer for mellomtrinnet. Del klassen i grupper på 2–3 elever, og del ut et spillebrett, en terning og spillebrikker til hver gruppe. Spillbrett og fasit kan du laste ned som PDF i Skolestudio.

Se alt innholdet i Skolestudio:

Refleks Samfunnsfag 5, 6, 7

Slik ble Norge et demokrati

Temaet handler om veien til det norske demokratiet, fra Norge ble et eget rike og fram til i dag. Det trekkes linjer tilbake til demokratiet i antikkens Aten.


Salto 4

Heia Norge!

Dette temaet handler om Norge, norsk historie og hva som er typisk norsk. Temaet er et utgangspunkt for ulike norskfaglige aktiviteter.

Salto 5, 6, 7

17. mai-spillet

Morsomt spill med spørsmål om 17. mai. Del klassen i grupper på 2–3 elever, og del ut et spillebrett, en terning og spillebrikker til hver gruppe.

Salto 1

Lesetekst: 17. mai

Ixi tar på bunaden.
– Er jeg ikke fin? spør hun.
Ixi ser på Smule.
– Du er veldig fin, sier Smule.
– Jeg skal på fest, sier Ixi.

Refleks Samfunnsfag 3

Hvem bestemmer?

Temaet gir en innføring i demokrati og medbestemmelse. Hva er demokrati, hvorfor har vi demokrati, og hvordan kan vi alle være med å påvirke beslutninger gjennom demokratiske prosesser? Disse sentrale demokratiske problemstillingene tas opp på en utforskende måte hvor elevene får mulighet til å reflektere rundt temaet.

Refleks Samfunnsfag 5

Grunnloven

Elevene lærer om hva en grunnlov er og hvorfor den er viktig. De kan studere maleriet "Eidsvold 1814" og svare på oppgaver.

Hold deg oppdatert på Skolestudio for grunnskolen

Meld deg opp på vårt nyhetsbrev for oppdateringer om våre læremidler, faglig påfyll, undervisningstips og kursinvitasjoner.

Salto logo
Norsk 1-7

I Salto får elevene samarbeide, utforske og gå i dybden av samme tema ut fra ulike innfallsvinkler. En tydelig progresjon sikrer dybdelæring.

Refleks Samfunnsfag logo
Samfunnsfag 1-7

Refleks er et helt nytt læreverk i samfunnsfag og naturfag for barnetrinnet. Gjennom utforsking og refleksjon oppdager elevene samspillet mellom naturen og samfunnet.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: [email protected]

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899