Gyldendal Logo

Valg 2021: Opplegg i samfunnsfag

Hvem tror du blir den nye statsministeren vår til høsten? Hvilket parti er du mest enig med, og hvilken betydning spiller det egentlig for oss hvilke parti som sitter i regjering? Disse og mange andre spørsmål får elevene jobbe med i opplegget Valg 2021 i Relevans Fagrom i Skolestudio.

  • Samfunnsfag 8-10
  • Tverrfaglig 8-10
  • Norsk 8-10
  • Matematikk 8-10

Gjennom å jobbe med Valg 2021 kan elevene blant annet finne ut hvilke parti de er mest enig med, hvordan de kan argumentere for å overbevise andre i diskusjoner og debatter - og de får følge Viktor Velgersen til valgurnene den første gangen han skal stemme ved et stortingsvalg. La hele klassen sette seg inn i de viktigste sakene og hva de ulike politikerne mener - og følg med på valget sammen!

Opplegget består av både fagtekster, begreper, skriveoppgaver, øvelser og aktiviteter.

Reisen til en stemme

Viktor Velgersen er én av 238 900 førstegangsvelgere som skal stemme ved stortingsvalget 2021. Elevene får være med på reisen til Viktor og stemmen hans.

Mer innhold om demokrati og medborgerskap i Skolestudio:

Tverrfaglig tema: Demokrati og medborgerskap

Det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap skal bidra til å gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og menneskerettigheter, utvikle evnen til å tenke kritisk og til å håndtere synspunkter som er annerledes enn våre egne.

Vi bygger demokrati sammen

I dette temaet skal elevene jobbe med demokrati og demokratiutvikling, særlig i Norge. Målet med temaet er å få fram at demokratideltakelse og demokratiutvikling også angår elevene. De kan være aktive medborgere, selv om de ikke har stemmerett ennå.

Kontekst 8, 9, 10

Oppdrag: Aksjon unge stemmer - engasjer dere!

Aksjon unge stemmer – engasjer dere! skal være demokrati og medvirkning i praksis. Oppdraget handler om å sette en sak som angår elevene, på dagsorden. De skal utforske ulike måter å aksjonere på for å bli hørt og nå fram med et budskap.

Debattinnlegg: Netthets innskrenkar ytringsfridomen

Debattinnlegg om hatprat og ytringsfrihet av Kaja Hilleren.

Tekst og sammenheng: Tale til COP24 – FNs klimakonferanse

Greta Thunbergs tale til FNs klimakonferanse i Polen, 15. desember 2018.

Maximum 8, 9, 10

Se sammenhenger: Statistikk og valg

Aktivitet i matematikk som skal gjennomføres i grupper på tre.

Hold deg oppdatert på Skolestudio for grunnskolen

Meld deg opp på vårt nyhetsbrev for oppdateringer om våre læreverk, Skolestudio, undervisningsopplegg, tips og kursinvitasjoner.

Relevans logo
Samfunnsfag 8-10

Relevans presenterer samfunnsfag som en helhet. Elevene jobber utforskende fra første stund. Slik blir faget relevant for elevenes liv – og for deres framtid.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: support@gyldendal.no

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899