Gyldendal Logo

Dette er Gyldendals Skolebibliotek

For å vekke leselysten hos barn og unge trenger de god litteratur. I Gyldendals Skolebibliotek får elevene tilgang til engasjerende og motiverende bøker.

I Skolestudio, Gyldendals digitale læringsmiljø, vil du fra juni 2021 finne en rekke bøker som er valgt ut spesielt for å vekke leselyst hos elevene i grunnskolen. Denne samlingen kalles Gyldendals Skolebibliotek og inneholder bøker som passer fra alderen 6 til 16 år, inkludert Saltos bokhylles bøker for 1. til 4. trinn. Har du lisens på Salaby finner du også Salabys bibliotek som en del av tilbudet.

– Et digitalt bibliotek gjør det enkelt for flere elever å lese samme bok på samme tid, noe som tilrettelegger for gode samtaler om bøker i klasserommet. Ikke minst vil bøkene alltid finnes tilgjengelig for elevene uten at de trenger å dra dem fram og tilbake på skolen. Vi tror at et godt utvalg av digitale bøker kan gjøre det enklere å tilrettelegge for leselyst og for gode leseopplevelser, sier Ingrid Oos Hove, redaksjonssjef i Gyldendal.

Fakta: Gyldendals Skolebibliotek

  1. Gratis for alle med tilgang til minst ett av våre Fagrom
  2. Et rikt utvalg bøker for 1. til 10. trinn
  3. Innlest lyd i prima kvalitet
  4. Universelt utformet
  5. Ebok-format: Sett bokmerke, ta notater og marker tekst
  6. Salabys bibliotek er integrert for alle Salaby-brukere

Noe for alle

Bøkene som du finner i Gyldendals Skolebibliotek er skrevet av anerkjente, norske barne- og ungdomsforfattere. Mange av bøkene er nye, og de har en stor spennvidde tematisk. 

– Både gutter og jenter og elever med ulike interesser og leseferdigheter skal kunne finne bøker de liker her, sier Hove.

Hele biblioteket vil være tilgjengelig for alle elever og lærere på 1.–10. trinn som har lisens til Skolestudio i ett eller flere fag. På den måten vil lesehester på mellomtrinnet kunne finne interessante titler publisert primært for ungdomstrinnet, og et godt utvalg titler vil gjøre det enkelt for en lærer å tilpasse leseutfordringen til ulike elever. 

– Biblioteket inneholder selvsagt bøker både på bokmål og nynorsk, forsikrer Hove.

Universelt utformet

Skolebibliotekets bøker er publiserte som ebøker. Dette medfører at elevene får den originale “lesefølelsen” og kan bla seg gjennom boka. Bøkene har innlest lyd, slik at teksten også kan lyttes til som en lydbok. I tillegg kan elever feste bokmerker i boka, ta notater underveis og markere viktige passasjer som et ledd i forberedelser til skriveøkter, presentasjoner, boksamtaler og lignende.

– Lyden gir verdifull lesestøtte for elever som trenger det, og lyden gjør også at selve opplevelsen av boka styrkes, avslutter Hove. 

Noen utvalgte bøker fra ungdomstrinnet:

Barnetrinnet: Alle bøker samlet på ett sted!

Nå flytter både den digitale Saltos bokhylle og resten av Salabys bibliotek inn i vår hovedfilial, Gyldendals Skolebibliotek.

Saltos bokhylle er bøker med korte og lettfattelige tekster, som kan skape både leseglede og mestring. I hver bok vil du finne en fortelling eller en faktatekst skrevet med to ulike vanskegrader. De blå bøkene er tilpasset nivå 1–2 og de røde bøkene er tilpasset nivå 3–4. Du finner nå Saltos bokhylle for 1. til 4. trinn i Gyldendals Skolebibliotek.

I Salabys bibliotek finner du en mengde spennende bøker for barnetrinnet. Har du lisens på Salaby, vil du få tilgang til Salabys mange bøker også i Gyldendals Skolebibliotek.

Noen utvalgte bøker fra barnetrinnet:

Visste du at leseglede kan trenes opp?

Hvordan står det til med lesekondisen i klassen? Hvis du som lærer ser på deg selv som personlig trener og lar elevene være treningskamerater, kan det faktisk oppstå magi. Forfatterne av Kontekst, norsk for ungdomstrinnet, gir deg noen nyttige tips.

Prøv Skolestudio

Skolestudio er Gyldendals digitale læringsmiljø for Kunnskapsløftet 2020. Læringsmiljøet har rikt innhold og fleksibel funksjonalitet som sikrer god læring fra første til siste skoleår.

Gyldendal Logo

Kundeservice
Telefon: 22 03 42 01
E-post: support@gyldendal.no

Gyldendal Undervisning
Organisasjonsnummer: 946 163 899